Istorijat

Projekat Biologer pokrenut je tokom projekta za mapiranje barske kornjače u Srbiji. Iako je BioRaS portal već prikupljao podatke o biodiverzitetu Srbije, ova veb platforma je redovno padala, a softverski kod je bio zatvoren i nedostupan za ažuriranje. BioRaS je konačno napušten 2022. godine i više nije dostupan na mreži. Pored toga, želeli smo da napravimo aplikacije za telefon kako bi mogli da prikupljamo podatke direktno na terenu, a ovo nije bilo moguće preko tada dostupnih platformi u Srbiji. Na kraju je troje nas (Ana, Nenad i Miloš) došlo na ideju da napravimo potpuno nov program za beleženje podatka o biodiverzitetu, a Nenad je uspeo da završi prvu verziju veb programa 2018. godine i učinio je dostupnom na sajtu biologer.org. Imajte na umu da je ova stranica preusmerena na biologer.rs 2021. godine i na njoj se i dan danas nalazi Biologer zajednica u Srbiji. Tokom te inicijalne faze razvoja dobili smo podršku od Biološkog društva „Dr Sava Petrović“ i sa univerziteta u Beogradu i Nišu.

Kako se 2019. godine našem timu pridrušila organizacija Hyla (sa Tonijem i Ivonom), Biologer zajednica u Hrvatskoj je postala dostupna na biologer.hr. Bosna i Hercegovina su bile sledeće, kada su udruženje BIO.LOG i Dejan, kao deo našeg tima, napravili neophodne pripreme da biologer.ba stane na noge.

Dosta značajnih unapređenja veb i Android aplikacija je došlo uz finansijsku podršku kroz projekat koji je predvodila Hyla 2019. godine. BIO.LOG je dalje podržao izradu iOS aplikacije tokom 2021. godine, dok je razvoj softvera za ovu platformu preuzeo Nikola Popović. Iste godine Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je napravilo svoju verziju Biologera i sada je koristi za prikupljanje terenskih podataka u okviru svojih projekata. Njihovim priključivanjem dobili smo podrušku za razvoj ove stranice koju sada čitate, kao i jedinstvenog taksonomskog stabla za sve lokalne Biologer zajednice (čiji je razvoj preuzeo Nikola Vasić).

Dodatna poboljšanja se očekuju nakon 2022. godine i doneće značajna unapređenja za naše korisnike. Želimo da imamo bolji pregled podataka korisnika, bolje galerije slika, detaljnije karte i dr. Ova unapređenja čekaju da se završi prelazak na zajedničku taksonomsku bazu podataka.