Biologer Crna Gora

Nova Biologer zajednica je počela sa radom u Crnoj Gori na biologer.me. Sve je krenulo kao projekat Raford fondacije za male grantove kojim želimo da kartiramo invazivne vrste biljaka Crne Gore. Bojana Mijović i organizacija Parkovi Dinarida vode ovaj projekat i sjajnos u nas ugostili u Podgorici tokom nekoliko majskih dana! Ovo je bilo lepo ponovno okupljanje Biologer porodice iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, gde smo ujedno imali prilike da diskutujemo o biodiverzitetu, prikupljanju podataka i upotrebi takvih podataka, ali i da stavimo na papir neke nove ideje za budućnost. Na kraju smo uspeli da napravimo malu terensku turu do Lovćena i da se pljusnemo u more pred polazak kući!

Parkovi Dinarida Raford fondacija za male grantove

Želimo i da vas pozovemo da širite vest i da se priključite prikupljanju podataka o biodiverzitetu Crne Gore. I za kraj, ono najvažnije, pokušajte da prikupite što više podataka o invazivnim vrstama biljaka koje žive u ovoj zemlji, čime ćete pomoći Bojani da tema njenog doktorata bude još bolja.

Uvodno predavanje  Orchis quadripunctata  Diskusija sa lokalnim zajednicama

Callophrys rubi  Svi mi! :)  Porodaedalea pini

Vrste: Orchis quadripunctata, Callophrys rubi i Porodaedalea pini

Konačno nam je stigla iOS aplikacija

Biologer iOS

Nikola Popović nam je upravo pripremio Biologer aplikaciju za iOS telefone koja je namenjena prikupljanju podataka o biološkoj raznovrsnosti na terenu, na sličan način kao što ste to mogli u aplikaciji za Android. Možete je pronaći u Eplovoj prodavnici aplikacije, a ova topla jesen je jedinstvena prilika da aplikaciju i testirate pre naredne terenske sezone. Kao i do sada, ukoliko pronađete neke greške prijavite nam ih na githabu.

Šta možete da očekujete od aplikacije?

Za sada vam ona omogućava da koristite GPS uređaj i kameru vašeg iPhone telefona za prikupljanje podataka na terenu i slanje terenskih podataka na neki od veb servera. U poređenju sa Android aplikacijom neka podešavanja još uvek nisu dostupna, ali se nadamo da ćemo ih uskoro omogućiti.

Finansijska podrška

Razvoj iOS aplikacije je podržao Fond za zaštitu okoliša federacije Bosne i Hercegovine kroz projekat „Biologer – onlajn baza podataka o biodiverzitetu BiH“, koji je realizovalo udruženje BIO.LOG.

Dobrodošli na novu veb stranicu

Od danas Biologer.org nosi novo odelo i započinje novi život. Nastaviće da živi kao podrška za taksonomsku bazu podataka i podurire naše lokalne Biologer inicijative. Ova stranica će poslužiti i za prikupljanje otvorenih podataka o biodiverzitetu iz ostalih baza na području Istočne Evrope, ali i kao mesto odakle možete pratiti napredak čitavog projekta. Nakon što napravimo zajedničko mesto okupljanja svih biologeraša, planiramo da radimo na poboljšanjima koja su vezana za korisnike. Možete očekivati bolje karte, galerije slika, mogućnost da prodiskutujete vaše terenske nalaze sa ostalima i još mnogo toga.

A sve to ne bi bilo moguće bez finansijske podrške Švedske, koja je stigla preko projekta "Eko-mreža za budućnost Srbije". Projekat predvode Mladi istraživači Srbije kroz partnerstvo sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Resursi za naš novi, sjajni server za podatake obezbedio je SBB.

Ekosistem (logo) Mladi istraživači Srbije (logo) Švedska (logo)
DZPPS (logo) SBB (logo)